U bent hier: Nieuws > Loopgroepen > Elfstedentocht ging door! “It giet Oan” (het gaat gebeuren)

Elfstedentocht ging door! “It giet Oan” (het gaat gebeuren)

Vrijdagochtend 23 februari bij de Overdag Loopgroep staat de Elfstedentocht op het Programma. De rayonhoofden hadden het te rijden parcours zorgvuldig gecontroleerd en overal was het ijs van goede kwaliteit en dik genoeg om de “Tocht der Tochten”
door te laten gaan.

Het is 7.45 uur, de eerste rayonhoofden verzamelen zich bij de baan om het traject

rond de Omzoom  uit te zetten. Van Leeuwarden naar Sneek, van Sneek naar IJlst, van IJlst naar Sloten enz. enz. De startnummer moesten zichtbaar gedragen worden. Bij de start werden er drie groepen  geformeerd groep 1 was Marianne Timmer, groep 2 Jilert Anema startte 2 minuten later, groep 3 Jac Orie weer 2 minuten later.

Voor de start klonk uit de mond van Elly en Wil het echte Friesche volkslied.

Onderweg moesten de deelnemers obstakels overwinnen zoals wakken, slecht ijs en moest er gekluund worden. Ook bij iedere stad stond er een opdracht zoals touwtje springen, schaatspassen, skipping, hakken billen enz. Na het eerste stuk te hebben volbracht kwamen de rijders weer op de baan, waar een echt “Koek en Zopie” kraam stond  opgesteld. Hier benutte de rijders om even te stoppen en de warme chocolademelk en een koek tot zich te nemen om daarna de tocht vervolgen.

Natuurlijk ontbrak niet een geheime post, die “zwartrijders” van het ijs haalde. Een stempelpost bij Dokkum zorgde voor grote opstoppingen. Gelukkig heeft iedereen de tocht uitgereden. Vermoeid maar voldaan keerde de deelnemers huiswaarts en had iedereen de sfeer van een echte Elfstedentocht meegemaakt.