U bent hier: Loopgroepen > Sportief Wandelen

Welkom bij Sportief Wandelen

Sportief Wandelen is ontstaan in 1998 binnen een project van Nederland in Beweging, het actieprogramma van het NOC*NSF in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse kankerbestrijding en anderen. 

Deze organisatie zet zich in voor een groei van het aantal Nederlanders dat door een actieve leefstijl de eigen gezondheid positief beïnvloedt. In de afgelopen jaren zijn veel mensen en organisaties aangehaakt bij Nederland in beweging. Onder het motto ”meer mensen op een verantwoorde en vooral ook plezierige manier in beweging”.
De coördinatie en uitvoering van Sportief Wandelen is voor 2002 overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).
Omdat Sportief Wandelen inmiddels breed uitgedragen wordt heeft NISB de keuze gemaakt om de uitvoering van Sportief Wandelen per 1 januari 2005 over te dragen aan de Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Deze organisatie kan beter zorg dragen voor kwaliteit, continuering, coördinatie en uitvoering van Sportief wandelen.

Sportief wandelen is inmiddels uitgegroeid tot een sport die door jong en oud wordt aangeboden door GGD’s, fitness centra, Hart in Beweegverenigingen, zorginstellingen zoals fysiotherapiepraktijken, buurthuizen, atletiek-, gymnastiek- en wandelverenigingen. 

Wat is sportief wandelen!

Sportief Wandelen is duidelijk anders dan een stukje wandelen. Het is voor iedereen die aan fitheid wil werken de ideale activiteit. De belasting op spieren en gewrichten is vele malen lichter dan bij hardlopen. Sportief wandelen is dan ook voor iedereen zeer geschikt. Vooral voor mensen met gewrichtsklachten, obesitas, diabetes en COPD.

Door de begeleiding en verantwoorde trainingsopbouw biedt het veel meer dan het 'gewone wandelen'. Sportief Wandelen betekent stevig doorwandelen in wisselende tempo´s in een tempo rond de 5 tot 8 kilometer per uur. Er moet nog altijd adem overblijven om een gesprekje te voeren. De gemiddelde wandelgroep bestaat uit ongeveer 10-15 personen. Het trainen met elkaar is gezellig en is een extra stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie. Doordat Sportief wandelen zeer laagdrempelig is, wandelen is namelijk een makkelijke natuurlijke beweging, is het voor de eerder genoemde groep mensen zeer geschikt.

De toename van de conditie wordt regelmatig getest. De resultaten van deze testen kunnen gebruikt worden om de conditie en de vorderingen over een langere periode in kaart te brengen. Deze resultaten geven een beeld over de verbetering van de conditie.

Hoe ziet een training er uit

De trainingen duren ongeveer 5 kwartier en zijn zeer gevarieerd. Een warming-up om de spieren los te maken bestaat uit een ronde inlopen en mobiliteitsoefeningen, daarna komen core stability en kracht aan bod gevolgd door verschillende loopvormen met tempowisselingen en tenslotte even uitlopen en goed rekken. Regelmatig wordt ook aandacht besteed aan de looptehniek.
Het bijzondere is dat naast core stabilty en kracht alle trainingsvormen zoals warming-up en cooling-down, duur- en intervaltraining toegepast worden. Door het toepassen van diverse loopvormen is sportief wandelen voor ieder geschikt, omdat ieder mee kan doen op zijn/haar eigen niveau. Tijdens de trainingen worden technische aanwijzingen over looptechniek en lichaamshouding gegeven. Door een verantwoorde opbouw is de kans op blessures gering.

Training

De sportief wandeltraining is elke donderdagochtend van 09.00 tot 10.15 uur op de baan van AV Lycurgus.

Contact/ kennismaking/ proeftraining:

Heb je na het lezen van de informatie nadere vragen, dan kun je vrijblijvend contact opnemen  bij Jan Velt telefoon 075-6280994 of per email janvelt75@gmail.com. Natuurlijk ben je ook gewooon welkom om langs te komen bij Lycurgus om een training te bekijken of te ervaren. Gun jezelf de mogelijkheid te werken aan je conditie en fitheid samen met een fijne groep sportief wandelaars. Het zal je leven op veel fronten verrijken. Ben je geïnteresseerd dan kan je de eerste maand gratis meetrainen voordat je echt de keus maakt om lid te worden van deze fantastische vereniging!